Bol lokomotornog sustava. Kako prekinuti bolni lanac?

04. travanj 2020. godine u Hotelu Antunović u Zagrebu

Dana

:

Sati

:

Minuta

:

Sekundi

09:05 – 09:20 Prof.dr.sc. Nikola Čičak, dr. med.

Smrznuto rame (engl. “frozen shoulder”) je sindrom nepoznate etiologije koji je karakteriziran bolima i ograničenim pokretima u ramenu u svim smjerovima. Susreće se u bolesnika u dobi od 40 do 60 godina, češće kod žena i dijabetičara. U ranoj fazi bolesti oskudni su klinički znakovi te je vrlo teško postaviti ispravnu dijagnozu. Dijagnostičke slikovne metode nisu od velike koristi ali su neophodne da se isključe ostala stanja bolnog ramena. Ultrazvučno se prikazuje izljev u ovojnici tetive duge glave bicepa. Ultrazvučnim pregledom ramena može se isključi ruptura tetiva rotatorne manšete i kalcifikat ramena. Rendgenskom snimkom se isključuje osteoartritis ramena. Magnetska rezonacija isključe oštećenja mekih česti i kosti.

Promjene su reverzibilne i u većini slučajeva nastupa oporavak unutar 2 godine. Smrznuto rame klinički je jasan entitet s predvidljivom prognozom u većine bolesnika. Bolest prolazi kroz tri faze: faza smrzavanja, smrznuto rame i faza odmrzavanja. Prva faza tzv. faza smrzavanja, traje 3-6 mjeseci, karakterizirana jakim bolovima i smanjenju svih pokreta u ramenu, aktivnih i pasivnih. Svaki nagli pokret izaziva strahovitu bol, kao ubod nožem. Bol se javlja pogotovo noću. U ranoj fazi bolesti gotovo je nemoguće smanjiti bol. Mogućnosti liječenja u ovoj fazi su ograničene. Jedna od mogućnosti smanjena bolova je davanje kortikosteroida oralno ili intraartikularno u prva tri mjeseca bolesti. Analgetici i nestreoidnih lijekova nisu od velike koristi. Uzimanje i tzv flastera koji se koriste u liječenju malignih bolesti ne rješava pacijenta bolova. Lagane vježbe istezanja nemaju veći učinak, više su psihološkog karaktera. Cilj fizikalne terapije je raznim procedurama olakšati patnje bolesniku. U prvoj fazi se preporuča što manje opterećivati ruku, izbjegavati nagle pokrete rukom ili kako engleski kažu „do nothing“.

Kod jako bolnih te tvrdokornih slučajeva artroskopski se vrši kapsulotomija, presjecanje zglobne čahure s prednje, donje I stražnje strane kao i otvaranje rotatornog intervala.Izvođenje ove operacije ili manipulacije ramena je kontraindicirano u prva 3 mjeseca trajanja bolesti. Operacijom se smanjuje bol i skraćuje vrijeme oporavka.