Bol lokomotornog sustava. Kako prekinuti bolni lanac?

04. travanj 2020. godine u Hotelu Antunović u Zagrebu

Dana

:

Sati

:

Minuta

:

Sekundi

09:35 – 09:50 Prof.dr.sc. Miroslav Hašpl, dr. med.

Bol u prednjem dijelu koljena je čest sindrom, s pravom se govri o „križobolji koljena“. Govorimo o sindromu prednje koljenske boli, obzirom na mnogobrojne etiološke činioce. Oni se prema Merchantu dijele u četiti osnovne grupe. Prva grupa su posljedice traume, druga grupa displazija patelofemoralnog zgloba, u treću grupu spada idiopatska prednja koljenska bol, u četvrtu osteohondritis dissecans i u petu sindromi sinovijalnih plika. U predavanju ćemo se posvetiti najčešćim bolestima koje susrećemo u našim ambulantama.

Svakako je najčešća idiopatska prednja koljenska bol koja zadaje mnoge dijagnostičke poteškoće. Javlja se kod adolescenata, većinom ženskog spola. Uzrokovan je brzim zamahom rasta u črmu ulogu imaju povišeni nivoi estrogena i progesterona koji utiću na stanje hrskavičnog pokrova. Klinički nalaz koljena je najčešće potpuno uredan, UZ, RTG i MR koljena su u granicama normale. Test inhibicije kvadricpsa je obično pozitivan, uz čestu hipotrofiju muskulature natkoljenice. Liječenje je konzervativno.

Mb. Osgood Schlatter spada isto u prednju koljensku bol, česta je bolest iz grupe juvenilnih osteohondroza. Liječi se korekcijom tjelesnih aktivnosti, u slučaju rezidue koštanog fragmenta liječi se artroskopskom resekcijom nesraslog dijela apofize tibije.

Kod sportaša se susreće sindrom prenaprezanja patelarnog ligamenta, tzv. koljeno skakača. Također se liječi fizikalnim procedurama, rijetko je potrebno operacijsko liječenje u smislu resekcije apeksa patele.

Instabilitet patele ozrokovan je ubrzanim rastom, povečanjem tjelesne težine i na taj način dizbalansom muskulature kvadricepsa. Karakterizirana je displazijom trohleje femura, patele, često patelom altom i lateralnim nagibom (pomakom) patele tijekom kliznog puta. Razlikujemo nekoliko kliničjih entiteta. To he sindrom lateralne hiperpresije patele, subluksaciju patele, akutnu, rekurentnu i kroničnu luksaciju patele. Kod lateralne hiperpresije patele dovoljno je opuštanje lateralnog retinakla. Kod akutne luksacije liječenje se može započeti konzervativno, kirurški se nastupa tek kod rekurentne luksacije, odnosno kod kronične luksacije patele. Općenito, kirurškim zahvatom se liječi neka vidljiva anomalija koja uzrokuje loš klizni put patele. Postoji čitav niz operacijskih zahvata. Kod displastične patele to je trochleoplastika po Dejour-u, kod displazije patele longitudinalna osteotomija po Morscher-u, transpozicija hvatišta patelarnog ligamenta po Elmslije-Trillat-u ili rekonstrukcija medijalnog patelofemoralnog ligamenta s tetivom m. gracilisa. Vrlo često se kombinira i nekoliko operacijskih tehnika kako bi se normalizirao klizni put ivera i na taj način omogučilo bezbolno koljeno.

Iz navedenog je vidljivo da je sindrom prednje koljenske boli uzrokovan mnogobrojnim činiocima što uzrokuje otežanu dijagnostiku, ali također i liječenje.